Menoflavon

Vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen:

Hoe weet ik of ik in de overgang ben?

In de regel voelt u dat zelf wel aan uw lichaam. U merkt dat de menstruatie toch anders gaat dan vroeger, met meer of minder bloedverlies, gepaard gaande met hoofdpijn of andere verschijnselen zoals u down voelen en prikkelbaarheid. Als u die verschijnselen merkt en u bent ouder dan veertig, dat wijst alles erop dat u in de overgang bent. Er zijn tests aan de hand waarvan het oestrogeengehalte gemeten kan worden. Maar dikwijls is een gesprekje over wat u precies voelt en ervaart voor uw arts of therapeut al voldoende om vast te stellen of u al dan niet in de overgang bent.

Verschijnselen als opvliegers en andere, komen die plotseling en verdwijnen ze weer even plotseling?

Hoewel het zo is dat de overgang geleidelijk aan inzet, doordat de hormoonproductie ook geleidelijk aan afneemt, zult u toch op een keer verrast worden door de eerste opvlieger, of de eerste transpiratieaanval. Dat is gemiddeld twee jaar voordat de menstruatie stopt (menopauze). Daarna duurt het gemiddeld nog twee jaar voordat die typische overgangsverschijnselen ophouden. Let wel, dit zijn gemiddelden. Er zijn vrouwen die er helemaal geen last van hebben en nauwelijks iets merken en vrouwen die wel vijf tot tien jaar vóór en ná de menopauze verschijnselen hebben.

Wat zijn isoflavonoïden eigenlijk?

Isoflavonoïden zijn plantaardige proteïnen (eiwitten) die qua structuur veel weg hebben van het lichaamseigen (steroïde) oestrogeen. De hormoonreceptoren op de cellen herkennen ze als hormonen. Ze worden dan ook wel plantaardige hormonen genoemd. Isoflavonoïden komen vooral veel voor in sojabonen, groene erwten en vooral rode klaver. In de westerse wereld worden veel dierlijke eiwitten en minder plantaardige eiwitten genuttigd. Het gehalte aan isoflavonoïden in het lichaam van westerlingen is dan ook minder dan bij mensen uit het Verre Oosten, waar juist veel groente wordt gegeten. Van alle plantaardige hormonen zijn isoflavonoïden het krachtigst.

Werken die plantaardige hormonen net zo krachtig als synthetische of steroïde hormonen?

Nee. Ze zijn veel zwakker dan de lichaamseigen of synthetische hormonen. Zolang er in het lichaam voldoende oestrogenen actief zijn en de hormoonreceptoren op de cellen bezet houden, zullen die hun plaats niet zo gemakkelijk aan isoflavonoïden afstaan. Maar zodra de hoeveelheid oestrogeen vermindert, nemen de isoflavonoïden hun plaats op de celreceptoren over.

Ik dacht dat soja de belangrijkste 'leverancier' van isoflavonoïden was.

Uit tamelijk recente ontdekkingen blijkt dat dus niet het geval te zijn. Rode klaver (Trifolium pratense) bevat belangrijk meer isoflavonoïden dan soja. Bovendien bevat rode klaver niet alleen de isoflavonoïden daïdzine en genisteïne, maar ook de voorlopers van deze plantaardige hormonen biochanine A en formonotenine. Deze laatste twee worden in het lichaam omgezet in de eerste twee, en dat maakt rode klaver ook tot zelfs een meer geschikte 'leverancier' dan soja.

Als ik van de dokter absoluut geen extra hormonen mag slikken, kan ik dan wel menoflavon gebruiken?

In de meeste gevallen wel, maar het is natuurlijk altijd heel verstandig eerst met uw arts te overleggen. Omdat menoflavon alleen isoflavonoïden bevat die weliswaar op hormonen lijken en als zodanig ook door het lichaam herkend worden, maar in wezen geen echte hormonen zijn, stuit het gebruik van menoflavon meestal niet op bezwaren.

Hoe gauw merk ik wat van menoflavon?

Bij een gebruikelijke dosering van 1 capsule per dag moet u na vier tot zes weken merken dat de verschijnselen minder worden. Zijn uw klachten behoorlijk hevig, dan kunt u zonder bezwaren de dosering verdubbelen.

Wanneer kan ik menoflavon het beste innemen?

Dat hangt ervan af. Als u overdag vaak last hebt van opvliegers, kunt u menoflavon het beste na het ontbijt innemen. Wordt u 's nachts vaak wakker van transpiratieaanvallen, neem de capsule dan na het avondeten in.

Heeft u een andere vraag?

Stel uw vraag
Menoflavon

Menoflavon

2 doosjes nu geen € 45,-
maar slechts € 39,- 30 capsules per verpakking

Bestellen
Rode klaverextract zeer effectief bij overgangsverschijnselen.

Menoflavon

Prijs € 22,50
per doosje
30 capsules per verpakking

Bestellen

Uw ervaring telt Daarom is het mogelijk om via onze website uw ervaring met anderen te delen.
Lees verder

© 2018 GezondDirect.nl is een onderdeel van SanoPharm Nederland BV – Algemene voorwaardenSitemapWebdesign & Webdevelopment door Earnst

De beste gezondheidssupplementen, direct bij u thuisbezorgd